Connected bijenkasten: IT 2 Bee

Kennispoort Drenthe helpt ondernemers met de innovatie van hun onderneming. Vaak wordt dit gedaan in samenwerking met studenten van NHL Stenden, Drenthe College en Alfa College. Voor de studenten betreft het een leerzame periode waarin zij daadwerkelijk in de praktijk aan de slag gaan. Voor ondernemers biedt het nieuwe mogelijkheden en oplossingen.

Bij de Drenth is één van de ondernemers die innoveert met studenten. Vanuit de projectgroep IT 2 Bee werken internationale studenten zestien weken aan een project waarbij zij connected bijenkasten ontwikkelen. De projectgroep bestaat uit zeven IT-studenten van over de hele wereld. De studenten doen de eerste acht weken research en werken vervolgens acht weken aan de oplossing om de kasten te voorzien van (low-power) hardware, software voor communicatie, een koppeling met LoRa (Long Range Low Power) en een database. Daarnaast zorgen de studenten ervoor dat alle verzamelde data inzichtelijk wordt gemaakt voor de ondernemer, zodat hij op afstand kan monitoren. De ondernemer kan op deze manier vanuit een online applicatie bijvoorbeeld zien of de bijenpopulatie groeit, of er honing wordt gemaakt en of de bijen actief zijn etc. Met al deze verzamelde data kan Bij de Drenth haar bedrijfsprocessen optimaliseren.

Kennispoort Drenthe begeleidt het project van A tot Z. Voor het project Bij de Drenth heeft Adri Wischmann de projectgroep IT 2 Bee gekoppeld aan de ondernemer. Daarnaast wordt er twee wekelijks een scrumsessie georganiseerd.

 

< Terug naar cases

Kennispoort Drenthe